Doggypedia
Veel gestelde vragen
6 Interessante weetjes over uw hond
Aansprakelijkheid – Volgens de Nederlandse wet is het zo geregeld dat de eigenaar van een hond zelf aansprakelijk is bij schade aan derde en dit ook blijft, ook als zijn hond onder toezicht staat van een ander.Wij adviseren u dan ook om even te controleren of uw hond bij uw eigen WA-verzekering is mee verzekerd. Realiseert u zich dat mocht er iets gebeuren, u ten alle tijden volledig aansprakelijk bent voor uw eigen hond, ook al is uw hond mee met de uitlaatservice.
Loopsheid zal bij kleine rassen over het algemeen eerder zijn als bij grote rassen.De loopsheid duurt ongeveer 3 weken en in deze periode zijn de meeste teven tussen de 11e en de 13e dag vruchtbaar. Het komt wel eens voor dat de teef schijnzwanger wordt, dit is een heel natuurlijk proces. De ,reden hiervan is dat in de natuur alleen de ranghoogste wolventeef een nestje krijgt. Ook de andere teven in de roedel verzorgen de pups en deze worden schijnzwanger zodat ook zij de pups melk kunnen geven. Onze niet-gesteliriseerde teefjes hebben hier soms ook last van.
De verschijnselen zijn
- Zwelling van de melkklieren met melkproductie
- Verzamelen van voorwerpen voor het maken van een nest
- Gedragsveranderingen, wat zich bijvoorbeeld uit in agressief gedrag, aanhankelijk gedrag, sloomheid en/of verminderderde eetlust.
- Zwaarder worden
Wat te doen als uw hond schijnzwanger is
- Leid haar veel af door veel met haar te wandelen en te spelen.
- U kunt aan uw dierenarts een medicijn vragen
- Tenslotte kan besloten worden om de teef te steriliseren. Dit moet dan wel gebeuren in een periode dat zij niet schijnzwanger is.
Schijnzwangerschap gaat na enkele weken vanzelf over. Als uw hond eenmaal schijnzwanger is geweest, komt dat meestal na elke loopsheid terug.
Hoe vervelend dit ook klinkt,dit komt omdat de eigenaar de hond te veel voer geeft. Er staat op de verpakking dat hij bijvoorbeeld 100 gram per dag moet krijgen nou dan geven wij onze hond 100 gram per dag. Het advies is echter om te voeren ‘met uw ogen’. Het advies op de verpakking is een richtlijn,deze kunnen hoger of lager liggen afhankelijk van de mate van beweging van uw hond. Wordt uw hond te dik, dan kunt u minder voer en meer beweging aan uw hond gegeven. Denkt u eens aan de consequenties voor uw hond als deze te dik is.Ze hebben eerder kans op lichamelijke problemen, zoals hart- en gewrichtsproblemen en kortademigheid (zeker met warm weer). Ze kunnen minder goed spelen en de weerstand tegen ziekteverwekkers neemt af. Het extra gewicht zorgt voor een extra belasting op botten en gewrichten en er kan dan gewrichtsslijtage optrede (artrose). Als uw hond te dik is,kunt u hem/haar laten afvallen door het portie voer over de dag te verdelen. Verstop een stuk speelgoed of een paar brokken en laat de hond ernaar zoeken. Misschien in het begin iets minder voer en het met sperciebonen aanvullen en i.p.v een lekkertje,kunt u hem/haar een brokje van zijn/haar dagelijkse portie voer te geven. Heeft u het idee dat u er van alles aan doet of gedaan heeft, maar uw hond valt niet af, ga dan even langs uw dierenarts. Er kan ook iets medisch aan de hand zijn. Ook kan de dierenarts goede voedingsadviezen geven en een schema met u uitwerken voor verantwoord afvallen.
Veel mensen zijn niet op de hoogte van de gevaren van oververhitting bij honden, en weten niet hoe zij moeten handelen wanneer dit het geval is. Honden zweten namelijk op een andere manier dan mensen, en kunnen niet zo goed tegen warmte en zon als wij.
Hoe koelen honden zichzelf?
Mensen koelen zichzelf door middel van verdamping van zweet. Honden kunnen dit niet omdat zij geen zweetklieren hebben zoals mensen. Als honden het warm krijgen, gaan ze hijgen waardoor ze warmte verliezen. Honden bevochtigen tijdens het hijgen hun tong om het verdampingsproces in gang te zetten wat ze helpt om af te koelen. De enige plaatst waar honden zweetklieren hebben, is in hun voetzolen.De zweetklieren in hun voetzolen zijn stukken groter dan onze zweetklieren in de voetzolen. Honden nemen vaak een speciale lichaamshouding aan (liggend op hun rug of zo plat mogelijk op een koele vloer) om af te koelen.
Gevaren van oververhitting
Honden hebben een lichaamstemperatuur tussen de 38 en 39 graden, die snel omhoog kan stijgen. Veel mensen nemen hun hond mee als ze boodschappen gaan doen met de auto, de hond mag niet mee de supermarkt in waardoor deze gedwongen achterblijft in de auto. Als de buitentemperatuur boven de 20 graden ligt, is er al overhittingsgevaar voor honden die zitten opgesloten in een auto, de kans wordt enorm verhoogd als de auto ook in de volle zon staat.De tempratuur kan binnen 20 minuten oplopen tot 50 graden in de auto!Als de hond het warm krijgt, gaat hij hijgen, maar om te hijgen heeft de hond vocht nodig. Wanneer een hond een lange tijd hijgt raakt de hond uitgedroogd, waarna de lichaamstemperatuur kan stijgen tot boven de 42 graden. Dit is een kritiek punt omdat de eiwitten in het hondenlichaam beschadigd beginnen te raken, wat als gevolg heeft dat er te weinig zuurstof is. Het duurt niet lang tot de hond overlijdt aan oververhitting. Als het lekker weer wordt, gaan mensen weer veel wandelen met hun hond. Dit kan zeer gevaarlijk zijn om bovengenoemde redenen (snelle oververhitting), maar wat veel mensen vergeten is dat honden zeer gevoelige voetzolen hebben. Wanneer een hond lange tijd op warm tot heet asfalt/beton/tegels loopt,kunnen de voetzolen verbranden,met alle pijnlijke gevolgen van dien.
Symptomen van oververhitting
- Overmatig hijgen, het risico begint wanneer de tong aan de onderkant begint te ‘krullen’ (een soort bakje vormt).
- Het krijgen van een blauwe tong.
- Desoriëntatie
- Spierkrampen
- Misselijkheid en braken
Wanneer de hond de bovenstaande symptomen vertoont moet je snel handelen. Maak nooit de fout om de hond onder te dompelen met ijskoud water. Het is beter om een doek nat te maken en de doek op de borst van de hond te leggen. Je kan de hond ook nat maken met koel water (dus niet koud), honden hebben een waterdichte vacht, en omdat de huid gekoeld moet worden en niet de vacht moet je tussen de vacht ook goed bevochtigen. Geef de hond water om te drinken, maar niet te veel en te vaak, omdat de kans bestaat dat de hond het net zo snel weer uitspuugt. Voeg zout toe aan het water, omdat de hond dit is verloren tijdens het hijgen. Als je een thermometer bij de hand hebt, kan je stoppen met koelen wanneer de tempratuur rond de 40 graden ligt. De thermometer breng je rectaal in, het liefst met spuug of vaseline. Wanneer je zelf de eerste hulp hebt geboden bij de hond, is het verstandig om de hond zo snel mogelijk naar een dierenarts te brengen!
Sneeuwpoppen maken,sneeuwballen gooien, en soms zelfs schaatsen. Deze weersomstandigheden zien we niet vaak, maar als het gebeurt vindt iedereen dat heerlijk. Ook uw hond vindt het geweldig. Hij zoekt de door u weggegooide sneeuwbal alsof het zijn meest belangrijke kluif is, hij probeert te lopen op het ijs en vindt het ballengooien net zo leuk, misschien wel leuker dan gewoon op het grasveld. Ook hier willen we graag weer een paar adviezen geven.
- Een hap van een sneeuwbal is niet zo erg, teveel is echter heel erg slecht voor de maag van een hond, zeker voor honden die gevoelig zijn voor maagdraaiingen. Hierbij kantelt de maag een slag en sluit zo zowel de slokdarm als de dunne darm af. Hierdoor kan de maag zijn stoffen zijn gas niet meer kwijt. Uiteindelijk is dit vaak dodelijk.
- Als het ijs sterk genoeg is, is het niet zo erg als uw hond daarop loopt. Het grote probleem is dat heel veel honden het leuk gaan vinden en zelf al vanaf een grote afstand op het ijs springen. Het vervelende hierbij is dat de hond niet doorheeft wanneer het ijs niet meer sterk genoeg is, uw schreeuwen helpt niet meer, hij spring vanaf een grote afstand, zakt erdoor en komt door zijn snelheid ook nog eens onder het ijs. Helaas overlijden ieder jaar regelmatig honden op deze wijze. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de blessures die ze kunnen oplopen als ze met alle poten in vier verschillende richtingen wegglijden. Als uw hond op het glibberige ijs rondspartelt en allerlei doldwaze Disney-buitelingen maakt, ziet dat er inderdaad erg koddig uit. Maar niet alleen mensen kunnen door dit soort acties ernstige spier- en peesblessures oplopen, dit geldt ook voor honden!
- Honden hebben geen beschermend schoeisel aan zoals wij, en ijs is niet alleen heel glad, maar zeker in combinatie met sneeuw kan het messcherpe randjes vormen. Na een flinke aanloop snel over die randjes glijden kan vervelende beschadigingen aan de voetzolen opleveren. En de kussentjes van de hond zijn niet of erg moeilijk te hechten. Het is niet voor niets dat poolhonden die voor de sledehondensport gebruikt worden, onder dat soort omstandigheden vaak schoentjes dragen.
- Vaseline tussen de tenen helpt tegen irritatie door pekel. Het is bijna niet te vermijden dat uw hond over bepekelde straten en stoepen loopt. Soms begint een hond helemaal te trekken met zijn poten of zelfs te janken omdat de pekel in zijn poten bijt. Vaseline beschermt op dat moment de huid tussen de kussentjes. Als u na thuiskomst dan zijn poten even afspoelt in een teiltje met water, voorkomt u dat die huid gaat irriteren en daardoor kapot gaat.
- Door de winterse omstandigheden wordt er veel gestrooid met pekel en strooizout. Pas op met honden. Zout is gevaarlijk. De honden krijgen dit binnen door het schoonlikken van de poten en/of het eten van sneeuw waarin pekel heeft gezeten. Zorg er voor dat uw honden geen sneeuw of pekelwater van de wegen of bermen eten/likken. Maak na een wandeling de voetjes en de buik goed schoon.
Wij hebben een puppydagopvang.(helaas zitten we nu vol) Een pup kan niet mee met de uitlaat, omdat hij/zij nog te klein is. Uw pup is puppy af als hij/zij (kleine hond)10 maanden/(grote hond) 12 maanden oud is. Hij/zij mag dan mee met onze reguliere hondenuitlaatservice,zodat ook na zijn/haar puptijd wij met de dagelijkse verzoriging en opvoeding van uw lieveling bezig zijn.
Beweging is erg belangrijk voor uw pup. Het ontwikkelt de spieren en zorgt voor een gezond gewrichts- en bottenstelsel. Maar zoals zo vaak; overdaad schaadt. Teveel beweging kan juist weer een negatief effect hebben. Puppies kennen hun eigen grenzen nog niet zo goed, en zijn erg kwetsbaar omdat ze zo snel groeien. Daarom is het beter om je wandeling niet langer te maken dan 1 minuut per week dat je pupje oud is,is je pup 2 mnd oud dan ongeveer 10 minuten wandelen, 3 mnd 15 minuten etc etc.. . Dit geldt ongeveer tot je pup 10 mnd oud is. Natuurlijk is dit slechts een richtlijn, als je een keer langer wandelt zal het echt geen kwaad kunnen.
Maar houdt wel in je achterhoofd dat vaak kort wandelen voor een pup gezonder is dan één keer lang.Tijdens de groei van de hond is voldoende en gedoseerde beweging noodzakelijk om de weke delen goed te laten ontwikkelen. Met name “rechtlijnige beweging” is voor de ontwikkeling van de bekkenspieren belangrijk; dus in rechte lijn wandelen, naast de fiets lopen in een rustige draf of zwemmen zijn erg geschikte bewegingsvormen. Meerdere malen per dag een kwartier is een goede richtlijn. Over het fietsen met de hond is nogal wat discussie; vele onderzoekers menen dat dit een geschikte bewegingsvorm voor jonge honden is, mits men zich aan enkele regels houdt. De hond moet minimaal 5 à 6 maanden oud zijn. Onder fietsen wordt verstaan een (sukkel)drafje. De lengte van de fietstocht hangt met name van de jonge hond af; de hond mag wel moe, maar niet oververmoeid raken. Dit geldt zeker als je een pup hebt van een ras dat toch al gevoelig is voor heupproblemen.
Dagopvang pups
Omdat wij geen pups meenemen in de uitlaat,want dat is niet goed voor zijn/haar lijf, hebben wij een puppy-dagopvang. U kunt hiervoor uw pup aanmelden en nadat u uw pup heeft aangemeld maken we een afspraak bij ons thuis, zodat we kennis kunnen maken en dan ziet u gelijk waar en bij wie u uw trouwe viervoeter brengt. We bespreken dan gelijk wat uw en onze plannen zijn voor de opvang bij ons thuis. U kunt uw pup bij ons brengen tussen 07.30 en 9.00 uur. Hij/zij gaat om de twee uur uit,(mocht een extra keer nodig zijn dan gebeurt dat natuurlijk)het huis is puppyproof, dwz geen giftige planten, hij/zij kan niet bij schoonmaakmiddelen komen, we hebben een grote bench voor het slapen en kunnen een deel van de kamer afsluiten dmv een hekje, en we hebben voor de pups ook een kleed zodat ze niet kunnen wegglijden. Bij ons zijn altijd andere honden aanwezig, dit is een pluspunt om uw pup te socialiseren. Aan het einde van de dag,(tijd in overleg) komt u uw trouwe viervoeter weer bij ons op halen. Hij/zij zal moe maar voldaan zijn…
Puppy af….
Met puppy af bedoelen we eigenlijk dat uw hond(klein)10 maanden/(groot) 12 maanden “volwassen” is. Hij/zij mag dan mee met onze reguliere hondenuitlaatservice,zodat ook na zijn/haar puptijd wij met de dagelijkse verzoriging en opvoeding van uw lieveling bezig zijn.